SEBELUM MEMASAK
- Menggunakan bahan mentah yang segar, bersih dan halal.
- Pastikan kuku pendek dan mencuci tangan supaya tangan sentiasa dalam keadaan bersih
- Memakai apron
- Menutup kepala ( bertudung atau mengikat rambut dengan kemas )
- Pastikan dapur dalam keadaan bersih dan bebas dari bahan bukan makanan (pencuci lantai).
-
SEMASA MEMASAK
- Makanan yang hendak dimasak hendaklah di cuci bersih
- Peralatan memasak bersih, sesuai dan selamat digunakan ( tidak berkarat )
- Pastikan makanan betul-betul masak.
- Elakkan daripada bersih/ batuk dari arah makanan.
-
SELEPAS MEMASAK
- Buang sisa makanan ke dalam tong sampah yang disediakan.
- Bersihkan peralatan memasak yang telah digunakan.
- Peralatan disimpan di temapat yang betul.
- Menutup makanan selepas memasak sebelum dihidangkan.
KETIKA MENGHIDANG
- Menghidang pada pinggan yang sesuai dan bersih
- Meja hidangan tidak kotor
- Menggunakan alas meja yang mudah di cuci
- Elakkan menggunakan tangan semasa menghidang.
- Elakkan menggunakan kain pengelap yang sama untuk mengelap pinggan dan meja.
Friday, December 11, 2009
Kebersihan Penyediaan Makanan di Prasekolah
Posted by mya afifi at Friday, December 11, 2009
Labels: pendidikan prasekolah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment